Welke Umrah excursies zijn er? Excursies in Medina en Mekka.

Deze blog gaat over de excursies tijdens een Umrah reis. Verschillende Umrah reisbureaus bieden all-inclusive Umrah reispakketten aan. In zo een pakket zitten ook excursies inbegrepen. Een veelgestelde vraag is: wat houden die excursies eigenlijk in? Om welke excursies gaat het? In deze blog gaan we de 4 belangrijkste en meest voorkomende excursies bespreken. We beginnen met de excursies in Medina en bespreken daarna de excursies in Mekka.

Umrah Excursies in Medina

1. Uhud

Umrah excursies

In Medina ga je de berg en het slagveld van Uhud bezoeken. Uhud is een grote berg in Medina. Aan de voet van de berg vond een slagveld plaats, die vernoemd is naar deze berg. De berg is extra bijzonder omdat deze genoemd wordt in enkele overleveringen van de Profeet ﷺ. Zo zei de profeet ﷺ: ‘’Uhud is een berg die van ons houdt, en wij houden van hem’’ [Muslim]. Daarnaast is overgeleverd door Anas bin Malik dat de Profeet ﷺ eens Uhud beklom samen met zijn metgezellen Abu Bakr, ‘Omar en ‘Othman رضي الله عنهم. Deze metgezellen behoren alle drie tot degenen die het paradijs beloofd is.

Bij het slagveld van Uhud zal de begeleider je vertellen hoe het slagveld verliep. De moslims waren aan de winnende hand, maar doordat enkele moslims de bevelen van de profeet ﷺ niet opvolgden werd de veldslag toch verloren. Bij de berg van Uhud is een begraafplaats waar de martelaren die bij die veldslag om het leven zijn gekomen begraven liggen.

2. Moskee Quba

Umrah Excursie Medina

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Medina is moskee Quba. Dit is de eerste moskee die gebouwd is door de profeet ﷺ. Hij bouwde deze moskee toen hij in Medina aankwam na migratie (Hijarah) vanuit Mekka. Toen de Profeet ﷺ in Medina woonde bleef hij regelmatig naar moskee Quba komen om er twee gebedseenheden te bidden.

De moskee wordt veelal bezocht door de volgende hadith:

“Wie zich reinigt in zijn huis en vervolgens naar moskee Quba gaat en daar een gebed verricht, zal een beloning ontvangen als die van de Umrah.” [Sunan ibn Majah].

Umrah Excursies in Mekka

3. Jabal An-Noor

Umrah Excursies

De berg An-Noor bevindt zich in Mekka, zo een 7 km vanaf moskee Al-Haram. De Profeet ﷺ ging hier voordat hij het profeet schap ontving regelmatig heen om te overpeinzen. Zijn vrouw Khadijah (ra) kwam soms de hele berg beklimmen om de Profeet ﷺ van wat eten te voorzien. Uiteindelijk ontving de Profeet ﷺ op deze berg de eerste openbaring van de engel Jibreel. Dit vond op precies te zijn plaats in de grot Hira. Jibreel openbaarde hier de eerste verzen van de Quran:

Lees! In de Naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
Die de mens heeft geschapen uit een bloedklomp.
Lees voor! Want jouw Heer is de meest Edele.
Degene die onderwezen heeft met de pen.
Hij leerde de mens datgene wat hij niet kende.

Je kunt middels een trap de berg beklimmen om naar de grot Hira te gaan. Vanaf de grot heb je een prachtig uitzicht over Mekka. Houd er wel rekening mee dat het een enorme klim is, in combinatie met warm weer en eventueel drukte.

4. Arafat

Excursie Arafat

Arafat is een plaats in Mekka. Het aanwezig zijn in Arafat is een essentieel en een van de belangrijkste onderdelen van de Hadj. Tijdens de Hadj zijn alle pelgrims daar tegelijkertijd op de 9e dag van de maand Dhul Hijjah. Ze verrichten er smeekbedes vanaf het Dohr gebed tot het Maghrib gebed.

Arafat heeft tevens zijn eigen klein berg. Het is geen grote berg zoals de berg An-Noor, maar een hele klein berg. Op Arafat gaf de Profeet ﷺ zijn afscheidspreek.

Goed om te weten

De excursies vinden meestal achter elkaar plaats. In Medina ga je dus 1 keer langs verschillende plekken met de bus, en in Mekka ook. De begeleiding en uitleg is meestal zowel in het Nederlands als in het arabisch. De bussen hebben airco. De excursies zijn volledig vrijwillig en niet verplicht. Als je liever bij Al-Haram wil blijven is dat natuurlijk ook goed.

Ben je van plan om op Umrah te gaan? Bekijk dan hier verschillende beschikbare Umrah reizen.

1 reactie op “Welke Umrah excursies zijn er? Excursies in Medina en Mekka.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *