Umrah/Hadj Checklist 2020

Umrah/Hadj Checklist 2022 | Umrah en Hadj benodigdheden

Wij hebben uit onze ervaring een Umrah/Hadj checklist 2022 voor je gemaakt.

Welke spullen moet je meenemen op Umrah/Hadj?

Ihraam voor mannen: Als je als man zijnde de Umrah wil verrichten is ihraam noodzakelijk. Ga je via Istanbul naar Jeddah? Doe je ihraam in je HANDBAGAGE. Je ihraam doe je namelijk in Istanbul aan, en je ruimbagage gaat rechtstreeks naar Jeddah. 

Veiligheidsspeld voor Ihraam mannen:  Als man zijnde lukt het onderste deel van je ihraam meestal goed. Maar het bovenste deel wil nog weleens snel van zijn plek gaan. Gebruik om die reden veiligheidsspelden. Anders blijf je maar stoeien met het bovenste stuk van je ihraam.

Vaseline

Hele goede schoenen: Schoenen die lekker lopen en licht zijn, Crocs zijn ontzettend goed als je ze eenmaal ingelopen hebt. Neem liever een maat groter dan dat schoenen krap zitten, er is kans dat je voeten gaan opzwellen.

Stopcontact omzetter: Sommige hotels daar hebben geen normaal stopcontact zoals wij die in Nederland hebben. Daarom kun je het beste een stopcontact omzetter kopen.

Tondeuse voor mannen: Een tondeuse is ontzettend handig, aan het einde van je Umrah en Hadj moet je je haar knippen, en dan heb je niet altijd zin om nog naar een kapper te gaan.

Nektas: Deze heb je zeker weten nodig. Mannen hebben tijdens ihraam namelijk geen zakken en een nektas is sowieso handig voor je telefoon en om veilig je geld op te bergen.

Desinfectie: Je zal soms buiten eten en dan heb je meestal niet de mogelijkheid om je handen te wassen. Daarom is deze desinfectie een must.

Paracetamol: Als je in Mekka aankomt zal het niet lang duren voor je de Umrah gaat verrichten. Door de lange reis vanuit Medina of zelfs Nederland heb je meestal weinig geslapen en dan kun je je al snel ziek voelen. Paracetamol kan hiervoor een oplossing zijn.

Blaarpleisters: Meestal heb je nieuwe schoenen voor je Umrah/Hadj, daarom is de kans groot dat je vrijwel direct last krijgt van blaren, plak er een blaarpleister op en je bent klaar.

Strepsils of keelsnoepjes: Heel veel mensen krijgen in Saudi-Arabie last van keelpijn. Door het hele warme weer ben je als snel geneigd om ijskoud water te drinken wat zorgt voor keelpijn. Strepsils of keelsnoepjes zijn dus heel handig. Strepsils kun je opzich ook daar kopen bij de apotheek (ongeveer €4).

Vitamine C: Veel mensen worden verkouden door bijvoorbeeld de tapijten en gordijnen in de hotelkamers. Een goede dosis vitamine C kan genezing stimuleren.

Waterfles: Tijdens je hele reis zul je dorst krijgen en soms is er even geen kraan in de buurt, zoals tijdens de tawaaf om de kaaba beneden. Het is dan heel fijn om water in je waterfles te hebben, en het liefst een fles die het water koud houdt.

Pet/Hoed en zonnebril: De zon in Saudi-Arabie is niet vergelijken met die van Nederland of België. De zon daar is heel fel en de witte tegels van Masjid Al Haram in combinatie met de zon die erop schijnt hebben een verblindend effect. Een pet is dus niet genoeg, je zult een pet en zonnebril nodig hebben of een paraplu en zonnebril. LET OP: In Ihraam status mag je als man geen pet op doen!

Mondkapjes: Het enorme aantal bussen kan zorgen voor vuile lucht, bijvoorbeeld bij het vliegveld van Jeddah. Daarom kunnen mondkapjes handig zijn.

Hand weegschaal: Voor je terugkomst naar Nederland of België heb je natuurlijk maar een beperkt aantal kilo’s dat je mee mag nemen. Daarom is het handig om een kleine hand weegschaal mee te nemen.

Veiligheidsslotje: Uiteraard moet je koffer op slot gaan.

Nekkussen: Je gaat in totaal 12 uur vliegen (heen en terug) en ook nog eens zeker 6 uur in de bus zitten, als je wil en kan slapen is een nekkussen zeker een aanrader en hier verkrijgbaar.

Dunne rugtas: Je kunt niet met je schoenen Masjid Al-Haram binnen, je hebt een lichte rugtas nodig om je schoenen, waterfles én gebedskleed in te doen. De meeste reisbureaus geven zelf zo een rugtas.

Boekje met rituelen: Een boekje waarin alle rituelen uitgelegd staan kan handig zijn voor de voorbereiding. Hier vindt u een boek met de rituelen van de Hadj en Umrah volgens de Maliki wetschool. Tijdens de reis zal sowieso alles uitgelegd worden.

Boek over de Profeet(saw): Tijdens je reis zul je veel plekken zien die belangrijk waren in het leven van de profeet (saw). Een boek over zijn leven is daarom erg handig, deze is hier verkrijgbaar.

Medicijnen: Jouw persoonlijke medicijnen.

Wat je niet vanuit huis nodig hebt

Gebedskleed (met rugleuning): Deze kun je goedkoper bij aankomst kopen.

Tips voor je Umrah of Hadj

Belangrijk: Ga je met een overstap eerst naar Mekka? Doe je ihraam in je handbagage en hou deze bij je! Je ihraam ga je namelijk tijdens je overstap (Istanbul) aantrekken, en je bagage zie je pas weer in Jeddah.

Neem een zonnebril mee want de witte tegels van Masjid Al Haram verblinden je door weerkaatsing van de zon, en dat is zonde want het is een prachtig plaatje.

Wees geduldig, niet alles zal perfect gaan.

Drink geen ijskoud water! Het kan zijn dat je op straat loopt in de bloedhete zon en dat er dan ijskoude flesjes water (gratis) uitgedeeld worden. Het is dan heel aantrekkelijk om het water gelijk op te drinken maar probeer dit niet te doen, want ijskoud water zorgt ervoor dat je stem weggaat en dat je keelpijn krijgt.

Ga je Umrah of Tawaaf niet op een lege maag doen. Tawaaf duurt lang en is veel lopen. De sa3y is nog langer dan de tawaaf en daar moet je nog meer lopen.

Zorg dat je zo snel mogelijk een simkaart koopt zodat je elkaar kunt bereiken. Om een simkaart te kopen moet je je vingerafdruk geven en je visumnummer of paspoortnummer.

In Saudi Arabië doet Whatsapp bellen het niet, maar daar hebben wij een trucje voor. Ga naar je appstore of playstore aan zoek op VPN. Probeer verschillende apps tot je er eentje vindt die het doet en je kunt bellen met Whatsapp. Als de VPN apps het echt niet doen kun je met viber bellen die het wel gewoon doet.

Vond je deze checklist waardevol? Deel hem dan zeker met je reisgenoten!