Hadj 2023 prijzen

Voor de Hadj 2023 zijn de prijzen nog niet bekend. Ook is niet bekend hoe het georganiseerd zal worden.

09-01-2023: De Saoedische minister heeft aangekondigd dat het aantal pelgrims terug zal gaan naar hoe het voor de pandemie was, en dat er geen leeftijdsrestricties zullen zijn.

Vorig jaar ging de grote bedevaart door voor slechts 1 miljoen pelgrims vanuit heel de wereld. De Hadj werd toen georganiseerd via het platform ‘Motawif’ in plaats van door reisbureaus, de prijzen begonnen vanaf €8.500 per persoon.

Hadj 2023 nieuws ontvangen:

Hadj voorinschrijving:

Wat is Hadj?

Hadj is de grote bedevaart voor moslims. Elke moslim die in staat is om de grote bedevaart te verrichten moet dit een keer in zijn leven doen. De Hadj bestaat uit verschillende rituelen. Deze rituelen worden op verschillende plekken in Mekka verricht. Ondanks dat het geen onderdeel van de Hadj is, wordt normaliter naast Mekka ook de stad Medina bezocht. Jaarlijks verrichten ongeveer 2,3 miljoen mensen de grote bedevaart. 

“… En de Haddj naar het Huis is door Allah aan de mensen opgelegd, voor degenen die het zich kunnen veroorloven. …”  (Qur-aan, 3:97, koran.nl)

Hadj 2023

Wanneer is Hadj 2023?

In tegenstelling tot de Umrah, heeft de Hadj een vastgestelde periode. De eerste dag van de Hadj is de 8e dag van de 12e islamitische maand Dhul Hijjah. Er wordt verwacht dat die datum dit jaar samen zal vallen met 26 juni 2023. De datum volgens de Westerse kalender verschilt dus per jaar. Elk jaar valt de grote bedevaart ongeveer 10 dagen eerder. De rituelen zelf van begin tot eind duren 5 à 6 dagen.

Hoe kan ik op Hadj gaan?

Indien je de Hadj wilt verrichten vanuit Nederland moet dit normaal gesproken via een reisbureau. Je koopt een volledig all-inclusive pakket bij een reisbureau. Het reisbureau krijgt visums van het Saoedische ministerie, of koopt deze van een ander reisbureau. Zo een Hadj pakket bestaat meestal uit: vliegtickets, visum, hotels (Mekka & Medina), ontbijt, verblijf in Mina, verblijf in Arafat, vervoer, excursies en begeleiding. Zoals eerder vermeld duurt de Hadj zelf enkel 5 of 6 dagen. De pakketten die echter worden aangeboden door reisbureau duren meestal tussen de 2 en 4 weken.