Hadj 2024 prijzen

Hadj 2024 nieuws ontvangen:

Vooralsnog zijn er nog geen pakketten en prijzen bekend voor de Hadj van 2024. Sinds 2022 wordt de Hadj niet meer georganiseerd middels Nederlandse reisbureaus. Er is een Saudisch platform waar pelgrims zich moeten aanmelden. Via dat platform kies je het pakket dat je wil en doe je de betaling. 

Twee jaar geleden werd de Hadj geregeld via het platform ‘Motawif’. De prijzen vanuit Nederland begonnen vanaf ongeveer €8.000 per persoon. Het aantal pelgrims was beperkt tot 1 miljoen.

Vorig jaar werd de Hadj geregeld via het platform ‘Nusuk‘. De prijzen begonnen toen vanaf ongeveer €9.000 per persoon. Er waren in totaal 1.8 miljoen pelgrims.

Vaccinaties

Vorige Hadj waren de coronavaccinatie en de meningitis vaccinatie verplicht. De meningitis vaccinatie kun je makkelijk verkrijgen bij Stadskliniek. De vaccinatie is 10 jaar geldig.

Wat is Hadj?

Hadj is de grote bedevaart voor moslims. Elke moslim die in staat is om de grote bedevaart te verrichten moet dit een keer in zijn leven doen. De Hadj bestaat uit verschillende rituelen. Deze rituelen worden op verschillende plekken in Mekka verricht. Ondanks dat het geen onderdeel van de Hadj is, wordt normaliter naast Mekka ook de stad Medina bezocht. Jaarlijks verrichten ongeveer 2,3 miljoen mensen de grote bedevaart. 

“… En de Haddj naar het Huis is door Allah aan de mensen opgelegd, voor degenen die het zich kunnen veroorloven. …”  (Qur-aan, 3:97, koran.nl)

Hadj 2024

Wanneer is Hadj 2024?

In tegenstelling tot de Umrah, heeft de Hadj een vastgestelde periode. De eerste dag van de Hadj is de 8e dag van de 12e islamitische maand Dhul Hijjah. Er wordt verwacht dat die datum dit jaar samen zal vallen met 14 juni 2024. De datum volgens de Westerse kalender verschilt dus per jaar. Elk jaar valt de grote bedevaart ongeveer 10 dagen eerder. De rituelen zelf van begin tot eind duren 5 à 6 dagen.

Hadj 2024

Hoe kan ik op Hadj gaan?

Indien je de Hadj wilt verrichten vanuit Nederland moest dit normaal gesproken via een reisbureau. Je kocht een volledig all-inclusive pakket bij een reisbureau. Het reisbureau kreeg visums van het Saoedische ministerie, of kocht deze van een ander reisbureau.

Zo een Hadj pakket bestaat meestal uit: vliegtickets, visum, hotels (Mekka & Medina), ontbijt, verblijf in Mina, verblijf in Arafat, vervoer, excursies en begeleiding. Zoals eerder vermeld duurt de Hadj zelf enkel 5 of 6 dagen. De pakketten die echter worden aangeboden door reisbureau duren meestal tussen de 2 en 4 weken.

Nu kun je nog steeds op Hadj gaan door een all-inclusive pakket aan te schaffen. Alleen gaat dat tegenwoordig niet meer via Nederlandse reisbureaus, maar via een Saoedisch platform.