Zelf je Umrah regelen zonder reisbureau – Volledige uitleg

Zelf Umrah regelen zonder reisbureau

Zelf je Umrah regelen zonder reisbureau. In de Umrah markt is er een verschuiving gaande. Voorheen was het de norm om een Umrah pakket aan te schaffen bij een reisbureau. Je ging dan mee met een groepsreis waar alles voor je geregeld was. Hedendaags regelen mensen steeds vaker zelf hun Umrah zonder reisbureau. Deze trend komt door de komst van het toeristenvisum in 2019. Iedereen met een Europees paspoort kan dit visum zelf aanvragen, en deze gebruiken om op Umrah te gaan. Een reisbureau is dus niet perse meer nodig. Ook de stijgende pakketprijzen zorgen ervoor dat mensen kijken naar alternatieven. In deze blog lees je een volledige handleiding om zelf op Umrah te gaan.

Voordelen en nadelen van Umrah zonder reisbureau

Zelf je Umrah regelen heeft een aantal voordelen. Zo kun je zelf de datum bepalen waarop je vertrekt en terugkomt. Dit is vaak handig als je beperkte vakantiedagen hebt in verband met werk of school. Ook kun je op deze manier zelf de verdeling van het aantal dagen in Mekka en Medina maken. Sommige mensen houden ervan om langer in Mekka te zijn, en anderen houden meer van Medina. Bij de pakketreizen ben je beperkt in je keuze tot de data die worden aangeboden.

Een ander voordeel is dat je de reis een stuk goedkoper kunt maken als je kiest voor budget hotels en vluchten. De pakketreizen zijn over het algemeen luxe samengesteld. Je vliegt vaak met Turkish Airlines of Saudi Airlines en verblijft in 5-sterrenhotels op steenworp afstand van de heilige moskeeën. Als je zelf je Umrah regelt heb je de vrijheid om voor budget opties te kiezen om zo goedkoper uit te komen. Hier gaan we later in deze blog verder op in.

Het nadeel is dat je natuurlijk zelf alles moet regelen. Dit kost tijd, niet alleen voor de reis, maar ook tijden de reis. Je bent namelijk bezig met plannen, en het regelen van vervoer. Hierdoor kunnen sommige mensen zich minder focussen op aanbidding en de bijzondere plekken zelf. Als je met een reisbureau meegaat wordt alles voor je geregeld, en hoef jij je zelf nergens zorgen om te maken.

Dit heb je nodig om Zelf je Umrah te regelen

Om zelf je Umrah te regelen zonder reisbureau heb je dit nodig:

  1. EU Paspoort

    Je paspoort moet vanaf je terugkomst datum nog 6 maanden geldig zijn.

  2. Toeristenvisum

    Deze kun je online aanvragen voor €130 als je een EU paspoort hebt. Betaling gaat per Credit Card.

  3. Vliegtickets

    Boek online de vluchten die voor jou het beste zijn.

  4. Hotels

    Boek van tevoren de hotels in Mekka en Medina.

  5. Vervoer

    Je kunt alvast een treinticket boeken om tussen Mekka en Medina te reizen.

  6. Nusuk app

    Hiermee kun je een bezoek aan de Rawda in Medina inplannen.

  7. Umrah spullen

    Bijvoorbeeld de ihraam kleding voor de mannen. (bestel hier)

Losse Umrah Visum aanvragen

Tegenwoordig kun je met een Europees paspoort helemaal zelf een toeristenvisum aanvragen om mee op Umrah te gaan. Er is officiële Saudische website waar je dit kunt doen: Visa.visitsaudi.com. De website is beschikbaar in het Engels. Je vult je gegevens in, de hotels waar je gaat verblijven, je betaalt, en je krijgt direct je visum. De kosten hiervan zijn ongeveer €130. Let wel op dat je met Credit Card moet betalen. Het toeristenvisum is 1 jaar geldig, je kunt het visum dus ook meerdere keren gebruiken. Je mag maximaal 90 dagen in Saudi-Arabië verblijven.

Als je zelf liever niet het visum aanvraagt of er niet uitkomt kun je dit ook uitbesteden. Een reisbureau vraagt dan het visum voor je aan, en je kunt gewoon via de bank betalen. Zie hier Umrah visumaanvraag uitbesteden. De kosten hiervan zijn €185.

Vliegtickets boeken

Tijdens je Umrah reis wil je natuurlijk zowel Medina als Mekka bezoeken. Het is gebruikelijk dat je de heenvlucht naar Medina boekt, en de terugvlucht vanaf Jeddah. Of andersom, de heenvlucht naar Jeddah, en de terugvlucht vanaf Medina. De reis tussen Medina en Mekka zelf maak je dan met de bus of trein (hier gaan we later op in).

Een veelgebruikte website op vliegtickets te vergelijken is skyscanner. Via deze website heb je snel en makkelijk inzicht in de mogelijkheden. Je kunt klikken op ‘’zoeken op meerdere bestemmingen’’ en dan ‘’multi-stad’’ omdat je zowel gaar naar Jeddah airport als Medina airport.

Je vult bijvoorbeeld in:

Heen: Amsterdam – Medina
Terug: Jeddah – Amsterdam

Waar je goed op moet letten is de overstap. Let op hoe vaak je moet overstappen, maar ook hoe lang een overstap duurt. Je kunt filteren op 1 tussenstop.

Als je direct naar Jeddah gaat met het vliegveld (en dus begint in Mekka) moet je de ihraam al in het vliegtuig aan hebben. De Umrah begint namelijk vanaf een grensgebied, de zogenoemde miqaat. Als je in Jeddah bent heb je die miqaat al gepasseerd. Je moet dan dus in het vliegveld al de ihraam aan hebben, de intentie nemen, en de talbiyyah opzeggen. Daarom vinden veel mensen het fijner om te starten in Medina. Dan passer je onderweg van Medina naar Mekka de miqaat. Je kunt eventueel daar stoppen bij de miqaat om daar rustig de intentie te nemen en de ihraam aan te doen. Een voorbeeld van een miqaatplek als je van Medina naar Mekka gaat is Dhul Hulaifah Miqat Mosque.

Hotels boeken

Ook voor de hotels adviseren we om deze vanaf hier te boeken. Je wil niet pas opzoek gaan naar een hotel bij aankomst met al je bagage. De populairste site om hotels te boeken is booking.com. Er is ook een alternatief genaamd HalalBooking. Wat hier belangrijk is, is de afstand naar de moskee. In Medina de afstand naar de Moskee van de Profeet ﷺ, en in Mekka de afstand naar Masjid Al-Haram en de Kaa’ba.

Het spreekt namelijk voor zich dat je zoveel mogelijk gebeden in die moskeeën wil bidden. De Profeet ﷺ  zei:

“Een gebed in mijn moskee hier (in Medina) is beter dan duizend gebeden in een andere moskee, behalve de heilige moskee (in Mekka). Een gebed in de heilige moskee (in Mekka) is beter dan honderdduizend gebeden ergens anders.” (Ibn Maadjah & Ahmad)

En de Profeet ﷺ zei ook:

“Wanneer een man zijn huis verlaat om naar zijn moskee te gaan dan noteert de ene been een goede daad (voor elke stap) en de andere been verwijdert een zonde (voor elke stap).” (An-Nasaa’i)

Bij een hotel zit meestal standaard ook ontbijt inbegrepen. Avondeten kun je er eventueel ook bij kopen. Zo hoef je niet nog buiten op zoek te gaan naar eettentjes.

Houd er rekening mee dat een 5* hotel in Saudi-Arabië niet altijd even luxe is als een 4* hotel in Nederland. Een 5* hotel daar is eerder te vergelijken met een 4* hotel hier.

Vervoer: trein, taxi of bus?

Vervoer tijdens Umrah

Van het vliegveld naar het hotel

Allereerst moet je van het vliegveld naar het hotel gaan.

Als je in Medina airport aankomt is het ongeveer 30 kilometer naar je hotel bij Masjid Annabawi. Je kunt een taxi nemen bij Medina airport. Dit zal ongeveer €25 tot €30 kosten.

Als je in Jeddah aankomt is het ongeveer 90 kilometer naar je hotel bij Masjid Al Haram. Je kunt ook hier een taxi nemen. Een taxi van Jeddah naar Mekka kost ongeveer €60 tot €100 afhankelijk van de soort auto. De taxi zou je zelfs van tevoren online kunnen boeken:

https://travel.haramain.com/

Er is ook een bus die gratis pelgrims vervoert van Jeddah airport naar Mekka. Deze bus gaat van 10:00 tot 22:00 een keer per twee uur. Je moet wel je paspoort laten zien, en de mannen moeten de ihraam dragen. Zie hier meer info over deze gratis busservice:

Tussen Mekka en Medina reizen

De meeste mensen vinden het fijn om met de trein te reizen tussen Mekka en Medina. Met de trein kun je er soms al in 2 uur en 15 minuten zijn. Dit is als de trein geen tussenstop maakt. Hooguit maakt de trein 3 tussenstops, dan duurt het 3 uur en 10 minuten. Van het treinstation in Mekka naar Masjid Al-Haram is het 6km. Van het treinstation in Medina naar de moskee van de Profeet ﷺ is het 11km. Voor de ritten van en naar het treinstation kun je een taxi nemen.

Een treinticket kost tussen de €42 en €55. Je kunt hier je treinticket boeken:

Website: https://sar.hhr.sa/home#

App: HHR Train

Excursies plannen

Mekka en Medina zijn natuurlijk twee hele bijzondere steden. Er zijn naast de Moskee van de Profeet ﷺ  en Masjid Al Haram dan ook bijzondere historische plekken, die zeker het bezoeken waard zijn. Als je zelf de Umrah regelt zonder reisbureau, moet je de excursies dus ook zelf regelen.

Denk aan:

Het zou zonde zijn als je niet enkele van deze plekken bezoekt. Lees hier over de populaire Umrah excursies.

Het zou zonde zijn als je niet enkele van deze plekken bezoekt. Lees hier over de populaire Umrah excursies.

Algemene tips voor Zelf op Umrah gaan

  • Plan de excursies van tevoren in
  • Boek een goede hotel waar je van te voren kan betalen, dan heb je meer zekerheid.
  • Koop de benodigdheden voor je reis in Nederland, zie onze Umrah checklist
  • Bereid je goed voor, want dat laat je genieten van de aanbidding. Zo hoef je je niet bezig te houden met praktische zaken en kan je extra genieten van je aanbiddingen.
  • Contacteer iemand die al zelfstandig op Umrah is geweest
  • Zoek online zoveel mogelijk info op. Zie bijvoorbeeld de instagram pagina: @latest_umrah_info

Toch voor een All-Inclusive Umrah pakketreis gaan?

Veelgestelde Vragen over Zelf je Umrah regelen

Heb ik een vaccinatie nodig voor de Umrah?

Je hebt geen enkele vaccinatie meer nodig om op Umrah te gaan.

Kan ik op Umrah zonder mahram?

Het is in principe mogelijk om als vrouw zonder mahram op Umrah te gaan. Of het religieus gezien is toegestaan, is een andere vraag.

Kan ik op Umrah zonder Europees paspoort?

Ja dit is mogelijk. Je kunt daarvoor hier je visum aanvragen.

Hoeveel kost zelf je Umrah regelen?

Zelf je Umrah regelen kost ongeveer €1400 tot €2200. Je kunt het zelf zo goedkoop of duur maken als je wil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *